JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Livstid för anstiftan av mord på hustrun

[2016-05-04] Göteborgs tingsrätt

Göteborgs tingsrätt har i dag dömt en kinesisk affärsman för anstiftan av mord år 2003 på sin dåvarande hustru. Straffet bestämdes till livstids fängelse. Mannen ska utvisas ur Sverige och vara kvar i häkte. Tingsrätten har frikänt mannen från den andra delen av åtalet; anstiftan av mord år 2003 på en annan kinesisk man.

Hustrun, som var svensk, påträffades den 19 mars 2003 mördad i en lägenhet på Bankogatan 21 i Göteborg. Lägenheten ligger i samma fastighet som hustrun bodde i tillsammans med sina föräldrar samt den dömde mannens och hennes gemensamma son. Lägenheten innehades då av en annan kinesisk man. Den 30 april 2003 påträffades den mannen mördad och nedgrävd under balkongen till sin lägenhet. Den dömde mannen är åtalad för att ha anstiftat morden genom att ha uppdragit åt en person att låta utföra morden. Denne person är häktad i sin utevaro misstänkt för morden men är försvunnen sedan flera år tillbaka. Den dömde mannen har förnekat gärningarna.

Den dömde mannen häktades inledningsvis men frigavs fem dagar innan den nedgrävde mannen anträffades. Den dömde mannen häktades i sin utevaro och efterlystes i en europeisk arresteringsorder i juni 2005. Han greps i London 2014, fördes till Göteborg och har varit fortsatt häktad sedan dess. Rättegången inledde den 26 januari och avslutades efter 21 rättegångsdagar den 31 mars i år. Åklagarens och försvararnas utredning har varit omfattande. Målsägande, den dömde och närmare 40 vittnen har hörts.

Tingsrätten har funnit att motivet till mordet på hustrun var att den dömde mannen var kränkt och förbittrad på henne eftersom hon hade ansökt om äktenskapsskillnad och ensam vårdnad om sonen vilket var orsaken till att han lämnade uppdraget att låta mörda hustrun. Åklagaren har påstått att motivet till mordet på den nedgrävde kinesen var att använda hans lägenhet som mordplats och att han skulle framstå som den som utfört mordet på hustrun. Tingsrätten anser dock att åtalet i den delen inte är tillräckligt bevisat. Omständigheterna vid mordet på hustrun är synnerligen försvårande och vittnar om stor hänsynslöshet. Straffet har därför bestämts till livstids fängelse.

Senast ändrad: 2016-05-04

För mer information kontakta:

Christina Brockmeyer
Rådman
031-701 11 38

Caroline Björne
Rådman
031-701 14 87

Carina Edéus
Domstolshandläggare
031-701 11 60

Målnummer:

B 3104-03