JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Dom i målet mot den s.k. bluffläkaren

[2018-03-27] Göteborgs tingsrätt

Göteborgs tingsrätt har i dag dömt den man som stått åtalad för ett stort antal fall av grova bedrägerier och bedrägeriförsök riktade mot äldre kvinnor. Den åtalade mannen döms för 27 fall av grovt bedrägeri och 45 fall av försök till grovt bedrägeri till fängelse 6 år och 11 månader.

Tingsrättens bedömning är att den bevisningen som åklagaren lagt fram vid rättegången är tillräcklig för att det ska anses bevisat att den åtalade mannen begått gärningarna. Tingsrätten frikänner dock mannen helt i fyra fall.  

I domen konstaterar tingsrätten att det finns stora likheter mellan de olika gärningarna och att detta är en bidragande orsak till att mannen fälls till ansvar. I samtliga fall har de som drabbats blivit uppringda av mannen som då befunnit sig i London. Mannen har utgett sig för att vara läkare och har förmått kvinnorna att skicka pengar, bankkort eller värdesaker till honom. Detta har skett under falsk förespegling att kvinnorna var sjuka och behövde särskild medicin som inte fanns i Sverige och att han skulle hjälpa dem att få tillgång till denna medicin.

Mannen döms därför av tingsrätten till fängelse sex år och 11 månader. Han ska även betala skadestånd till bl.a. kvinnorna med sammanlagt mer än två miljoner kr.

 

Citat från rådmannen Robert Eneljung som var rättens ordförande under rättegången mot mannen: - Mannen har genomgående förnekat brott men den bevisning som åklagaren har lagt fram visar tydligt att mannen är skyldig.

Senast ändrad: 2018-03-27

För mer information kontakta:

Robert Eneljung
Rådman
031-70111 41
robert.eneljung@dom.se

Målnummer:

B 3665-17